Waarom worden sommige EO-programma's zo laat op de avond uitgezonden?

Sommige EO-programma's worden inderdaad laat op de avond of rond middernacht uitgezonden. Daar zijn meerdere oorzaken voor.

Soms wordt bewust voor een laat tijdstip gekozen. Van sommige programma's is bekend, dat als ze later worden uitgezonden, de kijkers eerder aangesproken worden (bijvoorbeeld 'De Kist'). De kijkcijfers zijn dan wellicht lager, maar het aantal kijkers dat serieus over het onderwerp nadenkt is hoger.

Daarnaast mag de EO wel programma's maken, maar niet zelf besluiten op welk tijdstip en onder welke voorwaarden deze worden uitgezonden. De netcoördinatoren van de Nederlandse Publieke Omroep gaan over de zendtijd-indeling en de financiën.

Uiteindelijk is de beslissing aan de netmanagers van de zenders Nederland 1, 2 en 3. Zij beoordelen of een programma past bij het profiel van de zender en bij de criteria (zoals het verwachte aantal kijkcijfers op dat tijdstip). Zo worden EO-programma's voor een brede doelgroep op een populair tijdstip uitgezonden; EO-programma's met meer diepgang passen beter later in de avond.

Sommige programma's worden niet geplaatst, maar dan willen we die zo graag uitzenden dat we ze zelf financieren. Deze uitzendingen zijn dan wel gepland op minder populaire tijdstippen.