Waarom moet de EO altijd wijken voor sport of kamerdebatten?

Met de andere publieke omroepen is afgesproken, dat Nederland 2 de 'evenementenzender' is. Dat betekent, dat bijzondere uitzendingen, zoals Koningsdag, kamerdebatten, sportevenementen (Tour de France, Olympische Spelen) uitgezonden worden via Nederland 2.

Voor een deel zijn dit soort programma's ruim van tevoren in te plannen. Soms loopt het programma uit of gebeurt er iets onverwachts. In dat geval maken de geplande programma's plaats voor het evenement. Helaas horen daar soms ook de programma's van de EO bij.